Pemergian Seorang Murabbi Ummah

Sunday, September 19, 2010


" Daripada Allah kita datang, kepadanya jua kita akan kembali"

Al- Fadhil Dato' Kaya Bakti Ustaz Dahlan @ Dahaman Mohd Zain
(1934 - 2010 )
Gambar oleh ~ aljazary.blogspot.com

Pemergian Seorang Murabbi Ummah

Oleh : BroHamzah

9 Syawal 1431 H

18 September 2010

Sekitar jam 7.15 pagi, mesej telefon bimbit saya berbunyi. Saya capai dan melihatnya.

Saya membacanya. Dah apa yang saya dapat mesej utamanya ialah UDMZ kini nazak.

Kemudian dua orang sahabat saya menelefon menanyakan kesahihan berita ini. Ia adalah sesuatu kenyataan. Terus saya menghantar mesej kepada Ustaz Akram, anak UDMZ untuk memastikan berita yang sebenarnya. Ustaz Akram meminta banyakan doa dan banyakan bersabar.

Pada hari yang sama

10.00 pagi.

Sekitar jam 10 pagi, mesej daripada Ustaz Zainudin Zakarai MATRI memaklumkan bahawa Al-Fadhil Ustaz Dahlan Mohd Zain telah kembali kerahmatullah. Saya terpaku membacanya. Al-Fatihah.

Kemudian, bertalu-talu mesej memasuki peti mesej telefon bimbit saya. Berita pemergian seorang murabbi ummah ini tersebar dengan begitu pantas dan cepat.

Musafir ke Perlis

Saya sebenarnya baru sahaja tiba di Kota Bharu sekitar jam 4 pagi Sabtu itu. Susunan dan ketentuan Allah SWT mengatasi segalanya. Pagi Sabtu yang tenang itu, UDMZ telah dijemput kembali bertemu Allah SWT. Setelah 41 hari terlantar sakit di Hospital Tengku Fauziah Kangar, UDMZ telah pergi meninggalkan alam dunia ini buat selama-lamanya. Pemergian seorang murabbi, seorang pendidik berjiwa pejuang, seorang mudir dan juga seorang insan yang sangat dihormati serta disegani oleh anak didiknya. Ustaz Dahlan kembali ke rahmatullah pada usia 76 tahun. Semoga Allah SWT mengampuni, merahmatinya, menerima semua amalannya, melapangkan kuburnya, dan memasukannya ke dalam Jannah yang indah dan dijauhi daripada azab api neraka.

Pemergian Ustaz, adalah sesuatu yang pasti. Ia adalah suatu perjalanan yang akan ditempuhi oleh semua insan yang hidup dimuka bumi ini. Pemergian ini adalah pemergian untuk menuju alam yang kekal abadi.

Pagi itu juga, Abu Ridhwan menelefon saya untuk bermusafir ke Perlis untuk menghadiri majlis pengembumian arwah UDMZ. Ia sebagai satu penghormatan dan tuntutan seorang muslim kepada saudara yang lain. Dan bagi saya, inilah penghormatan, pengharapan dan doa saya buat seorang pendidik yang telah mendidik saya selama ini. Pagi itu, sekitar jam 11 pagi kami seramai 7 orang bertolak langsung ke bumi Perlis nun jauh di utara Malaysia. Musafir kami adalah musafir untuk memberi penghormatan terakhir kepada seorang individu yang jasa, sumbangan dan pengorbanan sangat besar kepada kami.

Ya Allah, rahmati dan redhailah permusafiran kami ini.

Sepanjang bermusafir, banyak yang kami kongsikan tentang arwah UDMZ. Kisahnya, sentuhan tarbiyahnya, kesederhananya dan kewarakannya dikongsikan bersama. MasyaAllah, banyak juga perkara yang saya tidak tahu.Syukran sahabat-sahabat atas perkongsian yang sangat bermakna ini.

Saya turut berkongsi cerita dengan Abu Iman Imtiyaz. Beliau adalah salah seorang yang kini sedang menyiapkan tesis master berkaitan sejarah dan dakwah yang dilakukan oleh arwah UDMZ di Malaysia. Katanya, banyak perkara yang ingin arwah UDMZ kongsikan. Namun, tidak sempat. Kali terakhir, Abu Iman menziarahi arwah UDMZ ialah 4 hari sebelum arwah UDMZ meninggal. Ketika itu, UDMZ seperti ingin menyatakan sesuatu tetapi suaranya tidak keluar. Katanya, beliau melihat air mata arwah UDMZ mengalir membasahi pipi. Suasana ketika itu sangat sayu dan syahdu.

Musafir kami berlalu dengan mengimbau kisah-kisah yang menarik dan menyentuh hati.

Tiada rasa penat,

Tiada rasa mengantuk,

Tetapi, jiwa kami bersemangat

Tetap bersemangat

Alhamdulillah.

Namun, kami tidak sempat untuk menghadiri semasa solat jenazah UDMZ di Surau MATRI. Kami tiba setelah jenazah arwah UDMZ selamat dikebumikan. Jam 7.00 petang, kami terus menuju ke kubur. Di sana, saya dan sahabat-sahabat berdiri bersebelahan kubur seorang murabbi yang mengorbankan seluruh kehidupannya untuk perjuangan mendidik masyarakat mengenal Allah SWT dan membumikan ia di dalam kehidupan secara nyata.

Al-Fatihah.

Tiada kalam yang dapat saya lebarkan panjang disini.

Namun, segala yang telah diperjuangkan dan diusahakan oleh arwah UDMZ harus diteruskan dan disebar luaskan. Dan inilah sebenarnya harapan dan cita-cita arwah UDMZ.

Dengan rendah diri, saya ingin mengajak sama-sama sidang pembaca kita mengimbau kembali perkongsian-perkongsian sederhana yang saya nukilkan berkaitan arwah UDMZ.


Imbasan perkongsian


Artikel-artikel saya berkaitan dengan Al-Fadhil Ustaz Dahlan Mohd Zain


“ Murabbi Mithali Dakwah Tarbiyah”


“Sediakan medan amaliyah”


“ Murabbi Ummah”


“Dato UDMZ dan MATRI”


“Dato Kaya Bakti UDMZ Seorang Pejuang”


“Mendoakan kesejahteraan Dato UDMZ”


“Imbasan disentuh oleh Tarbiyah”


Ya Allah, cahayakan tempat kerehatan murabbi ini di alam Barzakh dengan limpahan nur-Mu

Ya Rabbi, tempatkanlah beliau dikalangan para solihin dan pejuang agama-Mu

Semoga arwah UDMZ tenang di sana dan dirahmati oleh Allah SWT.InsyaAllah

Sahabat, kini doalah menjadi saluran yang terbaik untuk kita berikan sesuatu kepada arwah UDMZ. Kita sama-sama doakan kesejahteraan arwah UDMZ di alam sana. InsyaAllah

0 comments:

Post a Comment

Followers

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP