Kajian Tarbawi - Siri Tazkiyatun Nafs

Monday, April 26, 2010

Kajian tarbawi tidak terbatas hanya kepada akal manusia sahaja, tetapi juga meliputi seluruh fakulti keinsanan termasuk kajian kejiwaan manusia.

KAJIAN TARBAWI Edisi 1

Pengenalan

Kajian Tarbawi adalah salah satu wasilah proses Tazkiyatun Nafs yang diwujudkan di Kolej Teknologi Darul Naim yang dilaksanakan secara umum untuk para pelajar. Metodologi perlaksanaan adalah melalui penyampaian berbentuk perkongsian yang dikendalikan oleh Pengurus HEP KTD, Tuan Haji Rosdi Baharom (Abu Munzir) secara mingguan pada setiap Hari Isnin selepas solat Asar di KTD. Saya akan kongsikan serba sedikit Kajian Tarbawi Edisi Online yang ditulis sendiri oleh Abu Munzir ini sebagai bekalan untuk kita semua.

Kajian Tarbawi Edisi 1


Oleh : Abu Munzir
http://tinta-tarbawi.com


Anak-anak yang dikasihi, tiada seorangpun mungkin mencapai tahap taqwa sehingga dia memiliki sifat BENAR dan JUJUR atau memiliki AS SIDQU.

Apakah ertinya sidqu ini? Sidqu itu adalah benar dalam fikiran, benar dalam amalan dan perbuatan dan benar dalam perasaan hati. Benar semasa bersama dengan orang ramai dan benar pada ketika keseorangan. Walapun kita mampu sembunyikan dari mata, telinga dan pengetahuan manusia tetapi sudah pasti kita tak sembunyi dari pengetahuan Allah SWT Yang Maha Mengetahui.

Umar Abd Aziz telah berkata: "Tidak akan sampai seseorang itu ke tahap taqwa yang sebenar sehinggalah dia tidak lagi memiliki amalan atau perkataan yang membawa kepada keaiban kepada dirinya di dunia mahupun di akhirat."


Dan dia juga pernah ditanya" "Bilakah seseorang itu mencapai taqwa?
Umar Abd Aziz menjawab:

"Jika seseorang itu meletakkan semua yang ada dalam fikirannya dan segala yang ada dalam hatinya di dalam sebuah pinggan, dan diapun pergi berlegar-legar di pasar, dia tidak akan merasa aib terhadap apa yang terdapat dalam pinggan itu"

0 comments:

Post a Comment

Followers

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP