Tatkala tsunami nafsu melanda

Friday, August 6, 2010

Tsunami adalah bencana musibah yang mengerunkan manusia

Tatkala tsunami nafsu melanda

Oleh : BroHamzah

Anda tahu tentang tsunami?

Saya terlihat satu video berkaitan tsunami yang pernah melanda beberapa buah Negara beberapa tahun lalu. MasyaAllah kesannya sangat mengerunkan dan menyebabkan musibah yang besar kepada manusia.

Pagi subuh Jumaat yang lepas, Tuan Haji Rosdi memberi takzirah ringkas berkaitan nafsu dan saya tertarik dengan ungkapannya :

“ Satu bencana yang besar menimpan jiwa dan hati manusia ialah bencana tsunami nafsu. Ia merosakan kehidupan jiwa dan kehidupan manusia seluruhnya.”

Tsunami adalah ombak yang besar dan mampu merempuh apa jua halangan yang berada di hadapan laluannya. Inilah hakikat tsunami. Dan Tsunami nafsu adalah sesuatu yang lebih dahsyat melanda setiap manusia. Dan ramai dikalangan mereka tidak menyedarinya.

Tsunami nafsu yang melanda dan merempuh ketahanan tembok kekentalan den keimanan kita setiap masa dan ketika akan terus menganas dan mengilai di saat-saat jiwa lemah dan layu.

Tsunami nafsu yang menyerang jiwa dan hati manusia akan merobohkan ketahanan kekuatan seseorang dan seringkali ia mampu meruntuhkan kekebalan iman seseorang.

Justeru itu, kita perlukan kekuatan dan benteng untuk “tetap” kuat serta teguh menghadapi serangan tsunami nafsu.

Ayuh kita semak, check diri dan menilainya. Hakikatnya penyucian diri (tazkiyah Nafs) adalah kata kunci utama dalam menjayakan benteng ini.

Pertama : Berusahalah untuk bertahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.

Solat Tahajud biasanya dilakukan semasa Qiamullail. Ibadah Qiamullail adalah kebiasaan para salaful soleh dan syiar para kekasih Allah SWT. Nabi Muhammad SAW bersabda dalam hadis :

“ Hendaklah kamu mengerjakan qiamullail kerana qiamullail adalah kebiasan orang soleh sebelum kamu. Qiamullail mendekatkan diri kepada Allah SWT, menghapuskan dosa dan megusir penyakit daripada tubuh.”

( Riwayat At-Tirmidzi)

Solat malam merupakan ibadah yang paling afdal kerana ia lebih mendekatkan diri kepada rasa keikhlasan dan menjauhkan diri daripada riak. Latihan ini sangat baik untuk mendidik diri agar sentiasa bersih, jernih dan suci!

Kedua: Melazimi membaca Al-Qur'an dan zikir al-mathurat sebelum terbit matahari kerana ia merupakan sumber ketenangan seorang mukmin muslim.

Al-Quran adalah motivasi terulung bagi seorang mukmin. Anda percaya?

Ya. Ia merupakan pengerak dan dinamo utama kepada energi kekuatan seorang insan untuk melaksanakan segala bentuk kebaikan dan mencegah kemungkaran.

Tegas Allah SWT dalam Firmannya yang bermaksud :

Dan Kami turunkan dari Al-Quran sesuatu yang menajdi penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman.”

(Al-Isra 17 : 82)

Dan satu ungkapan yang menarik yang diucapkan oleh Saidina Uthman Bi Affan RA : “ Sekiranya hatimu itu suci, nescaya tidak akan kenyang (puas) dari firman Rabbmu ( Al-Quran).”

Ketiga : Memelihara kesempurnaan solat kerana inilah kekuatan mukmin muslim yang utuh.

Solat.

Ia merupakan talian hayat utama bagai seorang hamba kepada Tuannya.

Solat menghubungkan jiwa, ruh dan hati seseorang insan terus kepada RabbNya. Kesempurnaan solat akan memberi pelbagai bentuk suntikan tenaga yang mampu menggerakan dan melonjakan produktiviti serta amal proaktif semua insan.

Kesempurnaan solat terletak kepada kekhusyukan dan aspek-aspek yang menyempurnakannya. Dengan khusyuk, terbukalah kunci-kunci pintu hati, bersinar serta terserlahlah cahaya keimanan di dalam hati. Dengan ini seseorang akan merasai kemanisan iman di dalam jiwanya.

Solat menjadi kecintaan dan kerinduaannya kerana ia mendapat manfaat bersama ibadah solat. Sebagaimana Nabi Muhammad SAW bersabda :

“ Dan dijadikan mataku sejuk dalam solat.”

( HR Nasai)


Keempat: Jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha.

Rasulullah SAW bersabda :

“ Pada tiap-tiap pagi ada kewajipan ke atas setiap orang perseorangan (individu) untuk bersedeqah, dan cukuplah menggantikan semuanya dengan mengerjakan dua rakaat sunat Dhuha.”

( Riwayat Abu Dzar RA)Kelima: Sentiasa bersedekah setiap hari. Walaupun hanya dengan sekuntum senyuman kerana ia penyubur kasih sayang.

Sedeqah adalah amalan yang sangat mulia. Ia membersihkan diri daripada sifat-sifat yang mazmumah dan menyuburkan sifat kasih sayang dalam diri manusia.

Dan ganjarannya di sisi Allah SWT amatlah besar dan lumayan.

Allah SWT berfirman :

“ Perumpamaan orang-orang yang menafqahkan hartanya di jalan Allah adalah serupa dengan sebutir benih yang menumbuhkan tujuh butir, pada tiap-tiap butir seratus biji. Allah melipat gandakan ganjaran bagi siapa yang Dia kehendaki dan Allah Maha Luas ( kurnia-Nya) lagi Maha Mengetahui.”

(Al-Baqarah 2 : 261)

Keenam: Sentiasa memelihara wudhuk terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu'.

Imam Al Banna selalu berpesan kepada sahabat-sahabatnya : “ Bahawa Rasulullah SAW bersabda :” Wudhuk adalah senjata mukmin, kerana itu setiap Ikhwan mengambil berat soal memperbaharui wudhuk apabila terbatal walaupun di kala malam yang dingin menusuk tulang.”

Saidina Umar Al-Khattab RA :

“ Sesungguhnya wudhuk yang baik, mengusir syaitan dari dirimu.”

Ketujuh: Amalkan istighfar setiap masa agar terhapus segala dosa dan noda.

Apa itu istighfar?

Maknanya : Proposal atau “ Permohonan Ampunan kepada Allah SWT.”

Istighfar ini menunjukan kemampunan seseorang untuk mengenali kesalahan, dosa, dan kemaksiatan yang telah dilakukan.

Kemudian, muncul perasaan menyesal dan tekad yang kuat untuk tidak mengulangi kesalahan yang sama.

“ Dan bersitighfarlah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.”

(Al-Muzamil 73 : 20)

Nasihat Nabi Muhammad SAW kepada kita, sabda baginda :

“ Sesungguhnya hatiku selalu lupa, padahal aku beristighfar kepada Allah dalam sehari sebanyak seratus kali.”

( HR Muslim dan Abu Daud)

Kelapan : Perbaharui azam dan tekad untuk terus berkhidmat kerana Allah SWT

Saban hari, pastinya jiwa dan hati kita akan diuji oleh Allah SWT dengan pelbagai bentuk ujian dan cabaran. Dan semestinya, jiwa kita itu harus disegarkan dengan memperbaharui azam dan tekad agar ia tidak layu dan kendur.

Terus bersemangat dan mengobarkan cita-cita serta harapan adalah ciri yang harus pada ada seorang yang ingin melaksanakan tugas yang berat ini. Iaitu tugas mendaulatkan deen Allah SWT.

Kesembilan : Sentiasa ceria, bermanis muka dan berfikiran positif kerana itulah watak sahsiah seorang mukmin sejati.

Rasulullah SAW mengalakan agar budaya senyum itu dihidupkan oleh para sahabat dengan ungkapannya : “ Senyum itu adalah sedekah.”

Senyuman itu akan membahagiakan sesiapa sahaja yang melihat kita dan pastinya ia akan membenihkan bibit-bibit kasih sayang di dalam jiwa manusia. Sahsiah inilah yang harus dihidupkan bagi melahirkan masyarakat yang harmoni hidup berkasih sayang di bawah naungan Islam.

Seharusnya juga, seseorang mukmin memelihara kesentiasaan positif dan meninggalkan pengaruh yang baik terhadap individu disekitarnya.

Imam Al-Banna berkata : “ Orang soleh sentiasa meninggalkan pengaruh yang positif di mana pun ia pernah berada.”

Kesepuluh : Memelihara Diri dengan keikhlasan yang tulus kerana Allah SWT kerana disitulah terletaknya nilai amalan di sisi Allah SWT.

Ikhlas adalah ibadah hati yang pertama, terpenting, tertinggi dan merupakan asas utamanya. Firman Allah SWT :

“ Dan mereka tidak diperintahkan, selain untuk beribadah kepada Allah SWT mengikhlaskan agama hanya untuk-Nya dengan penuh ketundukan.”

( Surah Al-Bayyinah 98 : 5)

Saya tertarik dengan pandangan Ibnu Qayyim mengenai ikhlas : “ Ikhlas adalah menjadikan Allah SWT sebagai matlamat dalam melakukan ketaatan, iaitu anda memiliki matlamat hanya pada Dia sahaja, bukan kepada selain-Nya.”

Semoga kita mampu memperbaharui ikhlas ini dan memeliharanya setiap masa dan ketika. Jika terganggu, maka kembali kepada RabbMu dengan jalan kehambaan dengan merasakan kekerdilan diri di hadapanNya.

0 comments:

Post a Comment

Followers

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP