Ramadhan - Disebalik yang tersirat

Monday, August 16, 2010

Ramadhan, ia hebat dan unik

Ramadhan – Disebalik yang tersirat

Oleh : BroHamzah

Semalam semasa Liqo’ Staff KTD, Ustaz Mohammed Senik memberi satu ilmu dan pengetahuan yang baru kepada kami semua. Ia berkaitan dengan Ramadhan.

Katanya, para ulamak ada yang memberikan satu kesimpulan yang mudah berdasarkan 5 huruf arab daripada perkataan Ramadhan. Ra – Mim – Dhod – Alif – Nun

Tersirat daripada perkataan huruf RA-MA-D-A-N

Ra – adalah Rahmah

Bulan Ramadhan adalah bulan rahmah. Didalamnya dilimpahi dengan pelbagai kerahmatan dan kenikmatan yang tidak terhitung untuk hamba-hamba Allah SWT dan seluruh manusia.

Mim – adalah Maghfirah ( Keampunan)

Bulan Ramadhan adalah bulan keampunan. Allah SWT membuka ruang dan pintu keampunan seluas-luasnya bagi hambaNya yang memohon keampunan serta menginsafi diri di setiap detik di dalam bulan Ramadhan.

Dari Abu Hurairah telah bersabda Rasulullah SAW yang bermaksud :

“ Sesiapa yang berpuasa di bulan Ramadhan berdasarkan iman dan penuh kesedaran mengharapkan Allah maka diampuni dosa-dosa yang terdahulu sebagaimana hari dilahirkan oleh ibunya.”

( HR Ibnu Khuzaimah)

Dhod – adalah Dhoman ( Jaminan)

Bulan Ramadhan adalah bulan yang diberikan jaminan oleh Allah SWT sebagai bulan yang akan memberikan seribu kebaikan dan ganjaran Syurga bagi sesiapa yang menggunakan kesempatan ini dengan sebaiknya. Jaminan ini adalah jaminan yang tiada tandingannya berbanding bulan-bulan yang lain.


Alif – adalah Amana

Bulan Ramadhan adalah bulan keamanan, ketenangan dan kebahagiaan. Hati dan jiwa kita benar-benar tenang dengan kehadiran dan perasaan nyaman serta tenteram selalu menyelubungi sanubari kita sepanjang berada di dalam bulan yang penuh keberkatan ini. Inilah kehebatan dan keunikan Ramadhan

Nun – adalah Nur

Bulan Ramadhan adalah bulan yang sentiasa dilimpahi dengan cahaya hidayah dan keimanan daripada Allah SWT. Bagi yang mencintai dan merindui kehadiran bulan yang penuh kerahmatan ini, akan menyedarikan bahawa sinar Ramadhan adalah sinar yang terang benerang memberi pengharapan dan kekuatan kepada jiwa untuk berusaha bersungguh-sungguh bagi melahirkan seorang mukmin muslim yang bertaqwa dalam erti kata yang sebenarnya.

Firman Allah SWT yang bermaksud :

“ Pada bulan Ramadhan diturunkan kitab suci Al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu, dan garis pemisah antara hak dan yang batil.”

( Al- Baqarah (2) : 185)

Ramadhan Al-Mubarak

MasyaAllah, itulah kehebatan yang terdapat pada Ramadhan. Ia adalah bulan yang dipenuhi dengan pelbagai tawaran, keistimewaan, ganjaran, kenikmatan, kebaikan, kebenaran, keampunan, kerahmatan, kesolehahan, kebersihan, kejernihan, dan penyucian jiwa untuk bergerak melangkah menjadi seorang manusia yang beriman serta bertaqwa kepada Allah SWT.

Jika bulan Ramadhan datang, Rasulullah SAW biasanya menyambut dengan ucapan :

“ Selamat Datang Wahai orang yang menyucikan.”

Para sahabat bertanya :

“ Siapakah orang yang menyucikan itu wahai Rasulullah ?”

Baginda menjawab :

“ Orang yang menyucikan itu ialah bulan Ramadhan. Ia menyucikan kita daripada segala dosa dan maksiat!.”


Masa terus berlalu


Melihat diri, dan usaha kita setakat ini

Hari ini sudah memasuki 7 Ramadhan.

Bagaimana dengan segala usaha amalan soleh kita.

Al-Quran bagaimana? Baca atau terlupa

Solat Sunat rawatib yang sangat digalakan

Solat sunat Terawih yang sangat-sangat dituntut

Zikir kita dalam setiap detik yang terluang

Sedeqah kita berupa wang dan senyuman serta segala bentuk bantuan kebaikan

Doa kita, macamana? Diperbanyakan atau masih ditakuk lama

Perbanyakan amalan kebaikan

Dan kurangkan amalan yang sia-sia

Allah SWT masih memberikan kesempatan yang sangat berharga, agar kita terus mengunakan kesempatan ini dengan sebaiknya ( semaksimanya)

InsyaAllah, ayuh terus maju!

0 comments:

Post a Comment

Followers

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP