Travelog Seorang PA - Mahu Dan Sedia Untuk Belajar

Tuesday, December 31, 2013Belajar dan Mencari Ilmu 

Satu senjata penting untuk terus kekal proaktif serta produktif
 dalam dunia yang kian mencabar ini.

Saya melihat kerja-kerja PA ini sebagai amanah. Amanah yang harus dilaksanakan sehabis baik dan melakukan dengan terbaik. Saya meletakan kerja-kerja ini sebagai medan untuk mengumpul amalan kebaikan dan pahala berganda.

Baru ini, saya dihubungi seorang sahabat saya yang menggantikan posisi saya. Cuak dan gementar beliau dengan amanah yang baru ini. Beliau meminta sedikit tips, nasihat dan perkongsian daripada saya. Kemudian, saya terfikir untuk mencoret sedikit sesuatu untuk beliau sebagai perkongsian dan panduan yang berguna untuk dimanfaatkan dalam melaksanakan segala rutin hariannya kelak.

------------

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Moga anta dalam lindungan dan kasih sayang Allah SWT.

Pertama, tahniah dan takziah untuk lantikan anta sebagai PA KE yang baru. Moga ia menjadi titik mula pengalaman berharga dan amal berganda.

Secara umumnya, anta pun dah dapat gambaran tentang kerja PA melalui skop kerja yang pernah ana buat dan ana tinggalkan di pejabat PA sebelum ana berangkat ke Bagan Datoh. Justeru, anta perlu cepat belajar dan sedia mahu belajar apa jua kerja dan amanah yang diberikan. Tips dia, anta cuba dulu. Terima dengan hati yang tenang, lapang dada dan terbuka. Jika ada masalah atau apa-apa yang tidak boleh serta perlukan bantuan – segera rujuk sesiapa yang berkenaan.

Sahabat budiman,

Dulu, masa ana buntu tidak mampu buat satu kerja, tidak tahu atau kurang kemahiran – ana segera rujuk :

(1) Kak O ( Dia sudi membantu terutama kerja teknikal, cuma sangat sibuk – kena pandai deal sikit)
(2) Puan M ( Terbuka dan mesra untuk tunjuk ajar – sangat penting untuk urusan pentadbiran)
(3) Haji H ( Jika ada apa-apa masalah yang sedikit rumit – view orang lama penuh pengalaman)
(4) Kak T ( Ini urusan kewangan KE sebab banyak perkara pakai duit – kena roger selalu)

Sememangnya, setahun jadi PA terlalu banyak pengalaman baru dan terlalu banyak juga kesilapan yang ana buat. Akibatnya, banyak lah impaknya kepada pihak pengurusan tertinggi. Tapi, satu sahaja pantang larangannnya – jangan buat kesilapan untuk kali ke dua! Itu KE pantang. Hihi. Bukan KE saja, semua orang pun macam tu.

Lantaran itu, ana syorkan anta tulis sedikit catatan dalam buku peribadi atau tulisan anta sebagai reminder akan tugasan-tugasan pernah tersalah buat atau kurang mutunya untuk peringatan di masa hadapan.

Kepuasan akan anta rasai apabila dapat siapkan kerja on time, kemas, menepati piawaian dan KE puas hati. Itu yang ana dapat, apabila penilaian prestasi kerja dibuat – kita dapat markah yang tinggi, kita akan rasa berbaloi dengan segala susah payah ini. Suka, bersemangat dan ingin menyumbang lagi. Paling penting, nak kerja keras lagi.

PA baru yang osem, 

Ana sendiri pernah tidur lewat malam sampai pukul dua hingga tiga pagi hendak siapkan kerja bagi mengikut dateline KE. Kepala memang pusing, mata lip lap lip lap dan badan lenguh semacam tapi puas hati sebab on time siap. Tetapi, ada juga kerja yang ana tidak siapkan on time dan terlebih dateline kerana sebab-sebab tertentu. Langkah penting, maklum kepada KE dan mohon maaf serta jelaskan sebab. Hal ini kalau boleh elakkan serta jangan ada dalam minda seorang PA. Pendek kata, jangan buat!

Kerja kita ini kerja multitasking, banyak tugasan dan kerja-kerjanya sehingga sukar untuk digambarkan. Apatah lagi, dalam sebuah institusi pendidikan sebegini dan kita berada di posisi pentadbiran. Untuk mudahkan kerja, ana cadangkan anta buat betul-betul list kerja mengikut agihan harian serta mingguan. Kemudian, mana yang segera dan tidak segera. Dan, penting dan tidak kurang penting.

Kemudian, fokuskan kepada segera dan penting. Buat satu-satu mengikut tahap keutamaan dan cuba sama-sama kita elak menangguh-nangguhkan kerja. InsyaAllah, Allah SWT akan permudahkan segala urusan, tugasan dan kerja-kerja kita.

Mungkin, setakat ini dahulu coretan ana khusus untuk anta. Mudahan kerja dan amanah baru ini menjadi medan untuk gandakan amal serta pahala. Happykan diri, bahagiakan hati dan asahkan kemahiran kendiri selalu. Hal ini akan banyak membantu nanti.

Sekian.


Ex-PA tidak pencen.

Penutup : Keperluan PA Lelaki Di Masa Mendatang

Saya melihat bahawa di masa-masa mendatang, PA lelaki akan menjadi satu kerjaya yang penting dalam sebuah organisasi yang berskal besar mahupun besar. Lantaran perkembangan kesedaran islam dan kesungguhan ramai insan hajatkan kepada kebenaran Islam, hal ini akan memberikan satu lagi bentuk peluang kerjaya yang sangat unik ini.


4 comments:

PROF.LUCIOUS HAWARD June 29, 2020 at 6:52 AM  

Are you in a financial crisis, looking for money to start your own business or to pay your bills?
GET YOUR BLANK ATM CREDIT CARD AT AFFORDABLE PRICE*
We sell this card to all our customers and interested buyers worldwide,Tho card has a daily withdrawal limit of $5000 and up to $50,000 spending limit in stores and unlimited on POS.
**WHAT WE OFFER**
*1)WESTERN UNION TRANSFERS/MONEY GRAM TRANSFER*
*2)BANKS LOGINS*
*3)BANKS TRANSFERS*
*4)CRYPTO CURRENCY MINNING*.
*5)BUYING OF GIFT CARDS*,
*6)LOADING OF ACCOUNTS*
*7)WALMART TRANSFERS*
*8)BITCOIN INVESTMENTS*
*9)REMOVING OF NAME FROM DEBIT RECORD AND CRIMINAL RECORD*
*10)BANK HACKING*
email blankatmmasterusa@gmail.com
you can also call or whatsapp us Contact us today for more enlightenment

+1(539) 888-2243
WE ARE REAL AND LEGIT...........2019 FUNDS/FORGET ABOUT GETTING A LOAN..

IT HAS BEEN TESTED AND TRUSTED

whatsapp only ===>>   +1(539) 888-2243

Post a Comment

Followers

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP