Hajatkan yang terbaik - Merindui Ramadhan

Saturday, June 11, 2011

Ramadhan yang terbaik, ia dilalui dengan persediaan, persiapan, perapian, kesungguhan, keimanan, serius dan penuh pengharapan kepada Allah SWT.


Hajatkan yang terbaik – Merindui Ramadhan
Oleh : BroHamzah

“ Sedar atau tidak, dua bulan lagi kita akan memasuki bulan Ramadhan”
“ Jadi, kita perlu rancang dan bersiap sedia untuk memasuki bulan Ramadhan,”
“ Jadilah kita insan-insan yang ingin dan hajatkan amalan soleh yang terbaik di sepanjang bulan Ramadhan,”

Ramadhan, ia telah memberikan banyak kesan, pengaruh dan sentuhan kepada saya. Banyak peristiwa-peristiwa turning point yang terjadi kepada saya di bulan-bulan Ramadhan. Lantas itu, setiap kali bulan Ramadhan akan tiba – saya terasa akan sesuatu yang istimewa.

Kita bersiapkan diri untuk mengejar ganjaran atau trofi di dalam bulan Ramadhan itu, trofi taqwa. Ganjaran, hadiah dan pemberian Allah SWT kepada yang benar-benar fokus amalan di bulan ini.

“ Kita start dengan warming up menuju Ramadhan!,”

Saya kongsikan warming up menuju Ramadhan yang saya ambil berdasarkan panduan para ulama dan tips-tips oleh kitab-kitab tulisan para ilmuan Islam sebagai rujukan bersama.

• Lakukan pembacaan buku daripada kitab-kitab, buku-buku dan artikel-artikel berkaitan dengan Ramadhan. Salah satunya buku, yang ditulis oleh Prof Dr Yusof al-Qardawi – Ibadah dalam Islam. Sebenarnya terdapat banyak buku-buku yang menulis, membincangkan dan membahaskan berkaitan ibadah puasa dan Ramadhan. Saat ini, kedai-kedai buku banyak mempromosikan buku-buku yang berkualiti berkaitan perkara ini.

• Lakukan warming-up dengan berpuasa setiap Isnin dan Khamis. Ia adalah latihan yang akan memberikan kesan yang mendalam kepada jiwa dan hati kita. Bagi, mereka-mereka yang perlu menggantikan puasa yang perlu diganti – amat sesuailah menyelesaikannya dengan segera dan terancang. InsyaAllah.

• Latihan dan intensif tidur awal dan membiasakan diri untuk bangun awal. Anggap seperti seolah-olah kita sudah berada di bulan Ramadhan. Minda, hati dan fizikal disettkan kea rah itu. Biasakan diri di awal pagi dengan amalan seperti solat sunat, berzikir dan membaca Al-Quran.

• Mulakanlah membaca Al-Quran setiap hari dengan penuh tadabur, khusyuk dan terancang. Tambahkan jumlah ayat yang dibaca dari satu hari ke satu hari. Mudahan-mudahan kita menjadi insan yang menghidupkan Al-Quran dalam kehidupan sehingga menjadi kebiasaan.

• Luangkan masa mendengar lantunan bacaan Al-Quran daripada pasangan anda, qari-qari yang terkenal dan kaset-kaset radio. Boleh juga memasang MP3 Al-Quran di kereta atau laptop di celah-celah waktu yang terluang. InsyaAllah, rasailah perbezaan dalam kehidupan anda.

• Biasakan diri untuk sentiasa memelihara wudhuk. Berwudhuk menyebabkan kita sentiasa berada di dalam keadaan suci, bersih dan jernih. Bulan Ramadhan adalah bulan yang bersih dan ia sendiri membersihkan diri kita daripada dosa dan maksiat.

• Dekati, hampiri dan bergaul dengan orang-orang yang alim, warak dan soleh. Saat ini, kita perlu mengutip sebanyak mungkin mutiara, hikmah, ilmu dan pengetahuan yang berguna daripada mereka terutamanya berkaitan dengan ibadah puasa dan Ramadhan itu sendiri.

• Setiap malam sebelum tidur, bermuhasabahlah diri kita. Mohonlah keampunan, kerahmatan dan keredhaan daripada Allah SWT. Bersungguh-sungguh mengamati diri sendiri dan pintalah kekuatan agar dikekalkan dalam kebaikan sehingga dapat bertemu dengan Ramadhan yang penuh barakah.

• Perbanyakanlah mendirikan solat sunat setiap hari, terutamanya di saat sepertiga malam. Luangkanlah masa untuk solat sunat seperti solat sunat Rawatib, Dhuha, Taubat, Hajat dan Tahajud.

• Dalam sehari, berikanlah masa untuk bersendirian untuk berzikir kepada Allah SWT. Masa-masa sebegini sangat penting untuk mendekatkan jiwa dan menghampirkan diri kita kepada Allah SWT.

• Mulakanlah amalan bersedekah, sedikit demi sedikit. Kita rancang kewangan kita untuk bersedekah. Bahagi-bahagikan kewangan kita untuk fakir miskin, pembangunan institusi-institusi pendidikan, pembinaan masjid, belanja kawan berbuka puasa dan sebagainya. Ia adalah pelaburan yang sangat menguntungkan.

Bantulah orang lain yang sangat-sangat memerlukan sama ada dalam bentuk keilmuan, bantuan kewangan, pertolongan kudrat dan kemahiran yang kita miliki. Ia akan melatih sifat pemurah dan jiwa yang luhur.

Luangkan masa bersama ahli keluarga, rakan dan sesiapa sahaja disekitar anda dan berbincangkanlah tentang Ramadhan yang bakal tiba, persediaan, harapan, perlaksanaan dan sebagainya. Moga-moga ia akan memberikan tiupan semangat untuk meraih trofi Ramadhan yang sangat berharga.

• Bagi yang berkemampuan untuk mengerjakan umrah, maka rancanglah ia dengan sebaiknya. Tiada kenikmatan yang lebih indah daripada beribadah dengan penuh keikhlasan, kejujuran dan keasyikan di Tanah Suci Mekah.

Hebah-hebahkan, war-warkan dan maklumkan tentang ketibaan Ramadhan yang akan tiba tidak lama lagi kepada kenalan, sahabat handai dan sesiapa sahaja melalui SMS, emel, FB, twitter dan blog-blog anda. Sebagai peringatan untuk kita lakukan yang terbaik untuk Ramadhan.

Marilah sama-sama kita mengejar trofi Ramadhan dan juga medal atau piala taqwa. Natijah bagi orang-orang yang beriman, bersungguh-sungguh dan tekun dalam ibadah Ramadhan.

Harapan saya, persiapan Ramadhan kali ini akan memberikan lembaran baru dan sinar kejayaan kepada kita untuk merasai sesuatu yang luar biasa setelah berada di dalam Bulan Ramadhan. Itulah hajat, cita-cita dan keinginan saya.

Fokus saya ialah :

“Ingin menjadikan Ramadhan tahun ini lebih baik daripada tahun lepas.”
“ Ramadhan yang terbaik dalam hidup.”

InsyaAllah.

Jom, kita start warming-up sekarang.

Artikel penuh boleh layari website Langitilahi.Com. - Warming up mengejar piala taqwa!

12 comments:

Qawiem Khairi June 11, 2011 at 10:48 PM  

subhanallah,

mula direnjat dengan kdtgn ramadhan,
sblm ni masih kurang keterasaannya,
Ramadhan..ia dtg lg,

terima kasih abg ali atas peringatan dan warming-up yg dikongsikan.

Pelaut Rabbani

BroHamzah June 12, 2011 at 1:17 AM  

Pelaut Rabbani

Alhamdulillah, ingatan untuk ana sendiri. Dan juga manfaatnya untuk kalian juga.

Ayuh, kita start enjin masing-masing.


BroHamzah

Anonymous,  June 12, 2011 at 11:29 AM  

Alhamdulillah,

entry yang sangat baik!,
betul2! kena warming up drpda sekarang jugak.
Sebelum ni, saya tak tahu sangat nak buat apa menjelang tibanya ramadan, tapi lepas baca entry ni, dah boleh buat checklist ni. Terima kasih =)

BroHamzah June 12, 2011 at 11:10 PM  

adil

Alhamdulillah, - semoga bermanfaat. Ia juga adalah untuk saya juga.

BroHamzah

Hanif Ismail June 14, 2011 at 5:31 AM  

Allahumma Bariklana Fi REJAB wa SYA'BAN wabalighna RAMADHAN..

BroHamzah June 14, 2011 at 7:39 AM  

Hanif Ismail

Moga Allah sampaikan kita di bulan barakah.
BroHamzah

nadia mustafa June 15, 2011 at 3:45 PM  

rasa seronok membaca, seronok lagi menanti. InsyaAllah~

BroHamzah June 16, 2011 at 6:25 AM  

nadia mustafa

InsyaAllah - seronok itu benih yang akan tumbuh subur dengan amalan-amalan yang mendekatkan kita kepadanya.

BroHamzah

fuad ansari July 3, 2011 at 7:44 AM  

bagus entri ni.. syukran atas perkongsian..

azam utk amal... insyaAllah..

BroHamzah July 4, 2011 at 6:36 PM  

fuad ansari

Semoga Allah kuatkan dan permudahkan urusan kita untuk menjadi Hamba Rabbani

BroHamzah

awan biru July 5, 2011 at 2:54 PM  

minta izin share link..syukran

BroHamzah July 5, 2011 at 4:55 PM  

awan biru

Dipersilakan.InsyaAllah
BroHamzah

Post a Comment

Followers

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP