Warkah Buat Bekas Tunangku

Thursday, February 9, 2012

Warkah titipan silam dalam kenangan.Assalamualaikum WBT

Buat UkhtiFillah yang dihormati

Semoga berada dalam keadaan yang diberkati dan dilindungi oleh Allah SWT sentiasa. Alhamdulillah, lafaz syukur dan penuh dengan rasa kehambaan dirafa’atkan kehadrat Allah SWT kerana diatas segala kurniaan nikmat yang pelbagai kepada kita semua. KepadaNya lah selayaknya rasa kesyukuran ini dizahirkan di dalam bentuk amalan dan ketaatan yang membulat.

Selawat dan salam ke atas Junjung besar Nabi Muhammad SAW, Rasul Dakwah, Rasul Tarbiyah dan Rasul Jihad yang mulia lagi terpuji sahsiah dan akhlaknya. Baginda adalah Qudwah Hasanah utama yang seharusnya kita contohi dan menjadikan kehidupan Baginda sebagai ruh qudwah yang hidup untuk diamalkan sepanjang perjalanan hidup kita di dunia.

UkhtiFillah,

As-Syahid Imam Hassan Al-Banna pernah berpesan katanya :

“ Kebahagiaan kita tidak terletak pada Harta, tidak pada penampilan diri, tidak juga pada gemerlapan perhiasaan dan keindahan dunia. Ukuran kebahagiaan terikat erat pada HATI dan ruh manusia yang mendamba redha Allah SWT.”

Pastinya, setiap manusia yang hidup di dunia ini menginginkan kebahagiaan dan kejayaan dalam hidup mereka. Secara fitrahnya semua jiwa-jiwa manusia hajatkan kebahagiaan yang benar-benar mendamaikan dan membahagiakan hati mereka. Namun persoalannya, kebahagiaan yang bagaimanakah yang seharusnya dimiliki oleh manusia?

Dalam fikrah yang kita yakini yang bersumberkan Al-Quran dan As Sunnah kebahagian dan kejayaan dalam Kehidupan kita diukur berdasarkan kepada keyakinan dan keimanan kita kepada Allah SWT. Keimanan kepada Allah SWT dengan menyakini janji-janji dan ancaman-ancaman Allah SWT. Inilah sumber dan punca utama kebahagiaan kita di dalam kehidupan.

Justeru itu marilah sama-sama kita pertingkatkan keimanan dan ketaqwaan kita kepada Allah SWT. Sama-sama merenungi kata-kata ini :

“Imanlah satu-satunya unsur yang dapat mencipta perubahan dalam jiwa manusia dan menjadikan manusia itu dalam bentuk yang baru, sehingga berubah pada pandangan hidup dan jalan hidup yang ditempuhnya.”

Prof Dr Yusof Al-Qardawi, Petikan Buku Iman dan Kehidupan.


UkhtiFillah,

Alhamduilillah, ana bersyukur kepada Allah SWT kerana dapat mencoretkan sesuatu untuk anti. Allah SWT memberi kekuatan kepada ana untuk menulis dan mengarang setelah nikmat kebahagiaan menulis ini tarik seketika oleh Allah SWT. Mudahan segala yang dikongsikan ini dapat mendekatkan jiwa dan hati-hati kita kepada Allah SWT. InsyaAllah.

Sedar tidak sedar, tahun ini sudah masuk tahun ke tiga ulangan tahun pertunangan dan perkenalan kita. Begitu cepat masa berlalu, dan itulah hakikat masa yang berlalu. Sepanjang tempoh itu jugalah, kita saling kenal mengenali dengan keterbatasan yang ada. Sepanjang tempoh itu jugalah, pelbagai ujian Allah SWT yang hadir dalam kehidupan kita. Alhamdulillah, bagi ana tempoh pertunangan ini banyak memberi hikmah kepada ana.

Ukhtifillah budiman,

Untuk pengetahuan anti, ana sudah berbincang dengan keluarga ( Mak & Abah ) ana dan Mak anti tentang perancangan kita untuk disatukan pada tahun hadapan 2010. Semenangnya dalam perancangan ana, ana target untuk mendirikan baitul Muslim pada usia 25 Tahun. Ana sudah berbincang dengan Mak anti, dan insyaAllah nanti Mak anti akan perincikan. Mudahan Allah SWT permudahkan.

UkhtiFillah yang dihormati,

Ana mohon maaf kerana tidak dapat menulis dengan panjang lebar. Sekarang ini perlu fokuskan kepada kem dan kursus yang perlu ana kendalikan. InsyaAllah, jika diizinkan Allah SWT ana akan berkongsi ilmu, pengetahuan dan didikan hati dengan anti di lain waktu. InsyaAllah.

Syukran.

29 November 2009
10.59 Malam

Akhukifillah

BroHamzah
brohamzh@yahoo.com
http://brohamzah.blogspot.com
Catatan Seorang Hamba

(1) Warkah di atas adalah salah satu bingkisan yang saya nukilkan kepada bekas tunang saya, yang kini sudah menjadi isteri saya. Alhamdulillah. Tempoh perhubungan kami sepanjang fasa ini amatlah sederhana. Saya tidak pernah terfikir bahawa tempoh fasa ini selama itu. Namun, benarlah dengan nasihat dan panduan daripada ibu bapa, murabbi dan syuyukh – amat penting dalam mendirikan rumah tangga.

(2) Sesungguhnya, kita sebagai manusia dan insan merancang dengan kudrat dan usaha yang Allah SWT anugerahi, namun ketentuan Allah SWT yang mengatasi segalanya. Setelah hampir setahun kami disatukan, saya benar-benar menyakini bahawa sebagai hamba Allah SWT – kita sebenarnya kerdil, lemah dan dhaif. Banyak perkara yang kita tidak tahu dan tidak mampu tanpa bantuan dan pertolongan daripada Allah SWT.

Justeru, dalam soal persiapan, persediaan dan perlaksanaan mendirikan rumah tangga – memperbanyakan munajat, doa dan pergantungan kepada Allah SWT agar diberikan kekuatan untuk mengharunginya adalah sesuatu yang amat-amat perlu & penting.

(3) Persepsi saya sebelum berkahwin dan selepas berkahwin tentang dunia baitul muslim juga berubah sama sekali. – Wujudnya perbezaan yang ketara antara alam sebelum perkahwinan dan selepas perkahwinan.

"Melihat rumah tangga seseorang berbeza dengan mengalami sendiri alam berumah tangga itu."

Kerana itulah, persediaan jiwa dan hati sangat penting untuk mengharungi dan menghadapi apa jua ujian-ujian dan kemanisan sepanjang tempoh ini. Mungkin sahabat-sahabat pembaca yang telah berkahwin ingin berkongsi akan hal ini - saya amat alu-alukan.

(4) Kemanisan, kelazatan, kenikmatan dan keberuntungan dalam kehidupan adalah kita dianugerahi pasangan hidup yang meneduhkan jiwa. Melihat, menatap dan saat hidup bersamanya – kita sentiasa disimbahi dengan kesabaran, ketabahan, ketenangan, & kebahagiaan. Dan, tanda hubungan suami isteri itu bahagia dan berkah – kedua-duanya semakin dekat, hampir dan sayang kepada Allah SWT.

Perkongsian pagi Jumaat yang indah.
Hujan yang menyejukan suasana pagi penuh dingin.

BroHamzah
17 Rabiu awal 1433 Hijrah
10 Februari 2012
Jalan Long Yunus, Kota Bharu
Kelantan

12 comments:

kaZe February 9, 2012 at 5:52 PM  

Zulkarnain confuse baca tajuk post nta :D

brohamzh February 9, 2012 at 11:42 PM  

Huraiyah

Kesibukan mengurus KIBAR 2009 yang meninggalkan seribu kenangan.

BroHamzah

Jannatulnaim February 9, 2012 at 11:47 PM  

Alhamdulillah..syukur dpt baca penulisan akhi..
mmg brguna pd ana..syukran alaik..

brohamzh February 10, 2012 at 2:49 AM  

Jannatulnaim

Semoga bermanfaat perkongsian ini.
BroHamzah

brohamzh February 10, 2012 at 5:09 AM  

Cahaya Petunjuk

Sekadar untuk dikongsikan bersama sahabat pembaca. InsyaAllah.

BroHamzah

Anonymous,  February 10, 2012 at 2:01 PM  

jzkallah abg 'Ali...
mnjdi crmin bgi kami dlm mniti jalan yang pnuh liku dan rnjau ini...
alhmdulillah...^^
smga abg 'Ali dn kak Maryam sntiasa dlm rdhaNya d smping prmata yang dcari 'Aliyah Mukhlisah...^_^
sdap namanya, seindah akhlaknya, insyaAllah...
doakn ana dn prbtulknlah lngkah ana.....

brohamzh February 10, 2012 at 10:31 PM  

Fathi Ridhuan

Doakan kami sekeluarga, semoga terus teguh menuju syurga.

BroHamzah

angah,  February 11, 2012 at 4:47 PM  

barakallhufik.. barakallah 'alaikuma... jagalah masjid yg dibina dgn mengimarahkannya. jgn biarkan masjid yg dibina sepi dan malap tanpa cahaya ilahi...

brohamzh February 11, 2012 at 8:00 PM  

Angah

Alhamdulillah, syukran atas peringatan dan nasihat saudara/i.

BroHamzah

Post a Comment

Followers

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP