Blog Pilihan Anda - Kongsikan Bersama

Sunday, November 13, 2011


Blog Pilihan Anda –
Kongsikan untuk kita timba sesuatu daripadanya.

Bismillah, dengan nama-Nya tinta ini dinukilkan seadanya.

Alhamdulillah, syukur kepada Allah SWT kerana sentiasa memberikan kita nikmat, kesempatan dan kurniaan yang penuh barakah kepada kita semua. Mudahan segalanya, mendekatkan kita kepada-Nya. InsyaAllah.

(1) Buat sekiannya, saya telah berkongsi beberapa blog, website dan juga medium penulisan beberapa kenalan dan juga blogger yang menjadi tempat saya singgah, membaca dan mengutip mutiara ilmu, perkongsian dan pengetahuan mereka untuk sama-sama dimanfaatkan. Sahabat pembaca bolehlah, melihatnya di ruangan Blog Pilihan ini.

(2) Justeru, saya sangat berbesar hati sekiranya – sahabat pembaca dapat menitipkan saranan atau cadangan blog pilihan saudara-saudari yang sentiasa dikunjungi, disinggahi dan melekat di hati buat perkongsian kita semua. Di alam maya ini, terdapat berates-ratus ribu ;- blog dengan pelbagai fokus, tema dan bentuk perkongsian. Jadi – jika sahabat pembaca ada cadangan, sama ada blog sendiri atau blog rakan-rakan atau sesiapa sahaja, amat baik sekiranya ia dikongsikan bersama di sini.

(3) Mudah sahaja, sila tinggalkan jejaknya di ruangan komentar di bawah ini dengan menulis butiran maklumat berikut :

Url : http://blognya.blospot.com ( Sila nyatakan amalat urlnya)
Pemilik : ( Nyatakan siapakah pemiliknya)
Fokus : ( Nyatakan fokus atau apakan tema utama penulisan blog tersebut)

Dan, sekiranya sahabat pembaca hendak kongsikan blog sendiri – saya juga sangat-sangat-sangat alukan. Itulah satu bentuk perkongsian yang sangat baik!

(4) InsyaAllah, saya ingin melayari dan mengutip apa yang tertulis diblog-blog pilihan saudara-suadari. Mudahan, saya boleh kongsikan diruangan Blog Pilihan untuk masa-masa hadapan. InsyaAllah. Saya yakin, diluar sana terdapat banyak blog-blog yang sangat bermanfaat untuk kita tatapi, hayati dan mengambil ibrah daripadanya. Blog yang unik, punyai kekuatan dan mesej yang tersendiri pastinya meninggalkan kesan yang kuat, berbekas dan pengaruh kepada para pembaca. Justeru, itulah blog-blog yang akan sama-sama kita kongsikan.

Tidak semestinya, blog itu pemiliknya seorang selebriti, atau mempunyai ramai follower, rakan pengikut setia, mendapat pengiktirafan pelbagai pihak atau trafiknya banyak serta “sesak” saban waktu. Yang penting ialah intipati dan tiang seri terwujudnya blog itu memberikan manfaat kepada kehidupan dan usia kita. Jika anda mempunyai saranan atau pilihan anda ; maka berkongsilah di medium komentar entri kali ini.

Sekian,

BroHamzah
Pengkalan Chepa, Kota Bharu
Kelantan

28 comments:

kemudipelayaran November 13, 2011 at 8:40 PM  

Url : http://genta-rasa.com/
Pemilik : Ustaz Pahrol Mohamad Juoi
Fokus : Motivasi (saya pun x pasti)..hehe..tp bila saya baca, saya akan termotivasi

brohamzh November 13, 2011 at 8:52 PM  

Kemudipelayaran,

Syukran. Blog kegemaran saya juga. Akan disharekan di masa hadapan.

Syukran.
BroHamzah

Ckin Kembaq November 13, 2011 at 10:09 PM  

Assalamualaikum. Saya nak promote blog sendiri. ^_^

Url : http://cahayatwinz.blogspot.com (CkinSite)
Pemilik : Ckin Kembaq
Fokus : Berkongsi ilmu dan pengalaman (Tujuan)

That's all. Tqvm.

brohamzh November 13, 2011 at 10:17 PM  

Ckin Kembaq

Walaikumusalam, syukran atas perkongsiannya.
Alhamdulillah.

BroHamzah

umairah November 14, 2011 at 12:28 AM  

banyak blog yang menjadi pilihan, tapi buat masa sekarang ada 2..

url:http://hafizfirdaus.com/
pemilik: Hafiz Firdaus Abdullah (juruterbang)
Fokus: Random. (Tapi boleh dapatkan membaca banyak e-buku tulisan beliau)

url:http://angelwearsgucci.blogspot.com/
pemilik:angelwearsgucci(bukan nama sebenar)
fokus:Random (penulisan yang menjentik hati dan minda, santai, tapi infomative)

wallahua'lam

brohamzh November 14, 2011 at 12:48 AM  

Umairah

Syukran, satu info yang baik.
Semoga perkongsian saudari diberkati oleh Allah SWT.

Sekian,
BroHamzah

mar_yam November 14, 2011 at 4:08 AM  

antara blog yg bagi saya boleh dikongsi bersama...

http://hambapenguasa2010.blogspot.com/

adysuR November 14, 2011 at 4:53 AM  

[Banyak perkongsian yg ringkas tapi padat]:
Url : http://akuislam.com/blog/
Pemilik : Muhamad Naim
Fokus : Dakwah

[Blog ni dicetuskan oleh sahabat saya dan merupakan blog usaha sama antara 9 orang penulis]
Url : http://memadamkomplikasi.blogspot.com/
Pemilik : Kucing Serius
Fokus : Perkongsian pandangan (syiar diutama|buka minda|buang sekularisme)

[Tulisan seorang pelajar UIA]
Url : http://hamidi-muslim.blogspot.com/
Pemilik : Al-Fakir Hamidi
Fokus : Perkongsian pengalaman & cabaran hidup

[Aiman Azlan turut aktif vlog]
Url : http://www.aimanazlan.com/
Pemilik : Muhammad Aiman Azlan
Fokus : Perkongsian pengalaman

[Blog peribadi Kucing Serius]
Url : http://kucinganstudio.blogspot.com/
Pemilik : Kucing Serius
Fokus : Coretan kehidupan & luahan pendapat

[Hmm..blog ni sedikit lain dari yg lain.]
Url : http://mimpiyangbasah.blogspot.com
Pemilik : Khry Hnry
Fokus : Coretan kehidupan

TSKSS^^ November 14, 2011 at 4:54 AM  

Assalamualaikum..blog pilihan yg boleh dikongsi bersama:

1) Blog ust Emran bin Ahmad http://ustaz.blogspot.com
2) http://wafiibnbakr.blogspot.com/
3)http://manhajqurani.blogspot.com/
4)Pengalaman Di Kota Makkah - http://manzlie-makkah.blogspot.com/
insyaallah.. banyak ilmu berguna boleh diperoleh..:)

Fathi Ridhuan November 14, 2011 at 10:03 AM  

asslmkm abg ali...ni blog ana sndiri(fathi smakl)
(http://pewarisislam.blogspot.com),hanya brfokus ttg prkongsiaan ilmiah dan pngalaman diri(apa yg trbuku dihati, maka ia ditulis)... mhon bimbingan dan tguran dri abg ali...mhons sgt bimbingan dri nta shbt yg ana sayangi krn Allah...

Muhammad Iqbal November 14, 2011 at 10:08 AM  

Url : http://selamattinggal.blogspot.com
Pemilik : Rusydee Art
Fokus : Tazkiyatun Nafs + komik islamik ( original daripada pemilik blog )


Url : http://fatinzuaini.blogspot.com/
Pemilik : Fatin Zuaini
Fokus : Pengalaman beliau yang sangat memotivasikan

Url : http://izzatihashim.blogspot.com/
Pemilik : Izzati Hashim
Fokus : Pengalaman beliau sebagai pelajar medik + tazkiyatun nafs

(Ini blog saya, kalau ada manfaat, boleh la ambil, jika banyak kekhilafan, tegurlah )

Url : http://www.ibnuddin.com/
Pemilik : Muhammad Iqbal
Fokus : Pengalaman + Perkongsian + Pandangan + Apa-apa yang bermanfaat.

p/s : Sudah lama saya menjadi silent reader, akhirnya muncul juga komen di entri ini.

brohamzh November 14, 2011 at 4:05 PM  

mar-yam

Alhamdulillah, terima kasih atas perkongsian.
BroHamzah

brohamzh November 14, 2011 at 4:08 PM  

adysur

Syukran, alhamdulillah - banyak perkongsian daripada saudara/i. Sesuatu yang baru bagi saya. Terima kasih.

BroHamzah

brohamzh November 14, 2011 at 4:10 PM  

TSKSS

Alhamdulillah, terima kasih banyak-banyak. Semoga usaha perkongsian saudara diganjari oleh Allah SWT.

BroHamzah

brohamzh November 14, 2011 at 4:11 PM  

Fathi Ridzuan

ALhamdulillah, ana sering berkunjung ke blog anta. Tahniah sahabat atas usaha anta itu. Teruskan dan giatkan lagi perkongsian di alam maya ini.

BroHamzah

brohamzh November 14, 2011 at 4:13 PM  

Muhammad Iqbal

Alhamdulillah, sebahagian blog perkongsian saudara pernah saya singgahi dan kerap berkunjung ke sana. Terima kasih sekali lagi.

BroHamzah

M.Hasyimi November 15, 2011 at 6:03 AM  

salam alaik,

url : http://synergistichatidoktormuda.blogspot.com/
info pemilik: http://www.facebook.com/sinergihati
fokus: blog fikrah islam dan perubatan

url :http://puteranurislam91.blogspot.com/
pemilik: Mohammad Hisyam Bin Yusoff http://www.facebook.com/profile.php?id=1695372035&sk=info
fokus: pengalaman seorg pelajar perantauan di Mesir

byk lagi ade.. tapi ni link yg ana nak share kat sini.. usually ana blog jumping je..

fathi ade blog rupenyer.. byk pulak die update.. rajin tul die update.. moga Allah redha amal kita..

Nur November 15, 2011 at 8:47 AM  

Blog pilihan: Allah Seeker

Url : http://allahseeker.blogspot.com/
Pemilik : Izyan Al-Munawwarah
Fokus : Mengislahkan diri..

- Menulis dengan seruan pembaikan..Semoga Allah merahmati penulis..

Ariffah9 November 15, 2011 at 3:00 PM  

1) URL : http://iqbalsyaire.blogspot.com

Pemilik : Iqbalsyarie bin Shaari

2) URL : http://azamhusni.blogspot.com

Pemilik : Azam Qardhawy bin Husni

Fokus: Sekitar Mesir

3) URL : http://umairzulkefli.blogspot.com

Pemilik : Umair Zulkefli

4) URL : http://mumtamzahmaridi.blogspot.com

Pemilik : Tak pasti ?

5) URL : http://kantapembesar.blogspot.com

Pemilik : Ahmad Syaibani bin Ramli

6) URL : http://niqobgirl.blogspot.com

Pemilik : Insyirah Soleha (Nama Pena)

Fokus : Ibrah Kisah Kehidupan

7) URL : http://liveyourseoul.wordpress.com

Pemilik : Tengku Fahmi

Fokus : Gambar-gambar Renungan

8) URL : http://baikiminda.blogspot.com

Pemilik : Umar Zakir

6) URL : http://cintailahi.com

Pemilik : Tak pasti ?

7) URL : http://dirikudrcinta.blogspot.com

Pemilik : Farah Waheeda

Fokus : Kendalian cinta (cara Islam)

8) URL : http://sebarkanbahagia.blogspot.com

Pemilik : Fatimah Syarha

9) URL : http://kasturijiwa.blogspot.com


10) URL : http://hamiasraff.blogspot.com

Pemilik : Hami Asraff


Maaf informasi tak lengkap...

brohamzh November 15, 2011 at 4:28 PM  

M.Hasyimi

Alhamdulillah, syukran atas info anta. Baru tahu, anta ada blog. Syabas!

BroHamzah

brohamzh November 15, 2011 at 4:49 PM  

Nur

Terima kasih atas perkongsiannya. Semoga Allah rahmati.

BroHamzah

brohamzh November 15, 2011 at 4:50 PM  

Ariffah9

Alhamdulillah, terima kasih atas perkongsian blog yang baik ini. Banyak infonya.

Semoga Allah rahmati saudara/i

BroHamzah

MUJTAHIDAH SOLEHAH November 16, 2011 at 6:10 PM  

1) Url: http://muttaqinahabadan.blogspot.com
Pemilik: Muttaqinah Solehah

2) Url: http://addienblog.blogspot.com
Pemilik: Ad-Dien
Fokus: Pelbagai cabang ilmu + agama

3) Url: http://greengardiens.blogspot.com
Pemilik: Life Is Abstract
Fokus: dakwah melalui lukisan/komik

4) Url: http://syumuldeen.blogspot.com
Pemilik: Khalifatullah

5) Url: http://www.abuanasmadani.com/
Pemilik: Ustaz Basit

6) Url: http://sukahadis.blogspot.com
Fokus: Hadis Nabi

dan jemput juga ke laman saya,

Url: http://mujtahidahsolehah.blogspot.com
Fokus: islah diri dan umat, pengalaman, perkongsian ilmu, motivasi insyaALLAH.

Jaza' ALLAH,wa asifah.

brohamzh November 16, 2011 at 6:38 PM  

Mujtahidah Solehah

Alhamdulillah - syukran atas perkongsian saudara.Alhamdulillah.

Banyak manfaat buat saya.
BroHamzah

Nazihah@Jiha November 19, 2011 at 1:57 AM  

Assalamualaikum.

Url: http://sabahanmuslim.blogspot.com
Pemilik : Fakhrullah Bin Mawardi

semua karya asli beliau.
semoga bermanfaat buat semua.InsyaAllah

Nazihah@Jiha November 19, 2011 at 2:07 AM  

Url: http://fuadansari.blogspot.com
Pemilik : ustaz Fuad Ansari

Url: http://abuikhwan.blogspot.com/
Pemilik : ustaz Abu Ikhwan

maaf,hanya info itu dpt diberi.

brohamzh November 19, 2011 at 6:17 PM  

Nazihah@Jiha

Alhamdulillah, terima kasih atas perkongsiannya. Semua ini blog yang baru bagi saya. Syukran.

BroHamzah

al-Manjuniyy May 11, 2012 at 7:22 AM  

Assalamualaikum. Semoga Allah redha...


Url : http://al-manjuniyy.blogspot.com/

Pemilik : al-Manjuniyy (Muhammad Afif Bin Azman)

Post a Comment

Followers

  © Blogger template The Beach by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP